lüleburgaz pedagog

Kekemelik konuşma akıcılığının bloklar, ses-hece-kelime tekrarları veya seslerin uzatılmasıyla değişken sıklık ve süreyle kesintiye uğradığı bir konuşma bozukluğudur. Belirtilen konuşma özelliklerine ek olarak yüz buruşturma, göz kırpma, el-ayak vurma gibi ikincil davranışlar da kekemeliğe sıklıkla eşlik etmektedir. 

Erken dönemde fark edilip uygun destek sağlandığında, olumlu gelişmeler kaydedilebilir.

Kekemeliğin Temel Belirtileri Nelerdir?

Kekemelik belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak bazı yaygın belirtiler şu şekildedir:

  • Kelime ya da hecelerin istem dışı tekrarlanması
  • Konuşma sırasında aniden duraksama 
  • Konuşurken yüz kaslarında gerginlik veya mimiklerde değişiklik
  • Sözcüklerin başında zorlanarak ses çıkarma
  • Konuşma öncesinde yoğun kaygı yaşama
  • Konuşma hızında artış veya azalma
  • Kelime değiştirme veya belirli seslerden kaçınma
  • Konuşmayı başlatmaktan çekinme, bazı sosyal durumlarda konuşmaktan kaçınma
  • Göz kırpma, başı sallama gibi fiziksel hareketler

Bu belirtiler bazı dönemlerde artış gösterebilir. Özellikle stresli ya da heyecan verici durumlarda kekemelik daha belirgin hale gelebilir.

Kekemelik, yalnızca konuşmada görülen takılmalar ve zorlanmalarla sınırlı olmayan çok boyutlu bir bozukluktur. Kekemeliğin psikolojik etkileri de göz ardı edilmemelidir. Kekemelik bireyin gerekmedikçe iletişim kurmaktan kaçınmasına, konuşurken kelimeleri seçmesine, akranları ile arasındaki ilişkilerde güçlük yaşamasına, özgüven problemleri yaşamasına veya içine kapanıp kendini toplumdan izole etmesine yol açabilmektedir.

Kekemelik hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen bir konuşma bozukluğudur.

Çocukluk döneminde başlayan kekemelik erken müdahale ile büyük ölçüde tedavi edilebilir. Kekemelik, çocukların özgüvenini etkileyebilir ancak erken dönemde yapılan terapiler, çocukların kendilerini daha rahat ifade etmelerine olanak sağlar. Ailelerin çocuklarının kekemelikle ilgili yaşadığı güçlükleri anlaması ve doğru tedavi için uzman desteği alması oldukça önemlidir.

Yetişkinlerde kekemelik uzun yıllar devam edebilir ve bu durum sosyal ve profesyonel yaşamı etkileyebilir. Yetişkinlerde kekemelik terapisinde dil ve konuşma terapistleri kişilere daha akıcı ve güvenli bir şekilde konuşmalarını sağlayacak beceriler kazandırır. 

Gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde kekemeliği kontrol altına almak ve akıcı konuşmayı sağlamak mümkündür.

Kekemelikte uygulanan konuşma terapisinde amaç akıcılığın arttırılması ve iletişimin daha başarılı hale getirilmesidir. Kekemelik problemi yaşayan bireylerin bu konuda uzman olan Dil ve Konuşma Terapistlerinden gerekli desteği alması önemlidir.

 

Kekemelikte Tanı Süreci

Kekemeliğin tanısı, bireyin konuşma özelliklerinin dikkatlice değerlendirilmesini içerir. Dil ve Konuşma Terapistleri, çocuğun ya da yetişkin bireyin konuşma sırasında yaşadığı zorlukları gözlemleyerek tanı koyar. Bu süreçte bireyin iletişim becerileri, kekemeliğin sıklığı ve şiddeti ile duygusal etkileri detaylı biçimde ele alınır. Kliniğimizde, kekemelik tanısı, tedavi ve terapisi için dil ve konuşma terapisti ile çocuk psikiyatristinden oluşan uzman bir ekip hizmet vermektedir.

Kekemelik terapilerinde çeşitli bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler alanında uzman Dil ve Konuşma Terapistleri tarafından kullanılmaktadır. Kekemelikle baş etmede kullanılan yöntemler bireyin yaşına, belirtilerin düzeyine ve kişisel ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilir. Kekemelikte kullanılan terapi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Fluency Shaping (Akıcılığı Şekillendirme Teknikleri)
  • Stuttering Modification
  • Lidcombe Program
  • Palin PCI (Ebeveyn-Çocuk Etkileşim Terapisi)
  • Duyarsızlaştırma Çalışmaları(Exposure)
  • Mini KIDS (Kekeleyen Çocukların Modifikasyon Yaklaşımı) 
    Bu destek süreçleri, bireyin kendine güvenini yeniden kazanmasını ve iletişim becerilerini daha etkin kullanmasını sağlayabilir.

Kekemelikte Erken Müdahalenin Önemi

 Ailelerin dikkatli gözlemleri ve çocukla sağlıklı iletişim kurmaları, tanı sürecinde önemli rol oynar. Erken dönemde sağlanan doğru yönlendirmeler, çocuğun sosyal uyumunu ve özgüvenini olumlu yönde etkiler. Ailelerin dikkatli gözlemleri ve çocukla sağlıklı iletişim kurmaları, tanı sürecinde önemli rol oynar. 

Kliniğimizde, kekemelik tanısı, tedavi ve terapisi için dil ve konuşma terapisti ile çocuk psikiyatristinden oluşan uzman bir ekip hizmet vermektedir.

Kekemelik Tanı ve Tedavisi için – Dr. Cansın Ceylan ve DKT Mervenur Ceylan'dan Lüleburgaz’da Uzman Yaklaşım

Kekemelik, bireyin konuşma akışının ses, hece veya kelime tekrarları, uzatmalar veya bloklarla kesintiye uğradığı bir konuşma bozukluğudur. Genellikle çocukluk döneminde görülür.  Aile üyeleri veya çevre tarafından bilinçli ya da bilinçsiz şekilde yapılan baskılar, kekemeliği daha da kötüleştirebilir. Erken dönemde müdahale, çocuğun özgüvenini artırarak sosyal ve akademik gelişimini destekler.

Dr. Cansın Ceylan ve Dkt. Mervenur Ceylan'ın Lüleburgaz’daki kliniğinde kekemelik terapi ve tedavisi için kişiye özel programlar uygulanır. Terapiler, çocuk, ergen ve yetişkinlerin konuşma akışını sağlıklı şekilde düzene koymaya yönelik çalışmalardır. Aileye yönelik rehberlik hizmetleriyle de çocukların konuşma süreçlerinde yaşadıkları zorlukların üstesinden gelmesi sağlanır. Kekemelik tedavisinde önemli olan, çocuğa kendini ifade etme fırsatını güvenli bir ortamda sunmaktır.